Home · Social


Un apostol al satelor de sub munte: prof. Ştefan Dănescu

Cam aşa doresc, la îndemnul prietenului meu, scriitorul Ion Şoldea, să strâng sub acest titlu toate mărturiile legate de cel ce a fost tatăl meu Ştefan Dănescu, adunate de la cei ce l-au cunoscut şi iubit, dar şi din însemnările sale, de-a lungul vremii, date uitării prin sertarele bibliotecii sale, pe care nu a mai apucat să le orânduiască în vederea încredinţării lor unui inimos editor, pentru a vedea lumina tiparului.

 Citeste tot articolul |    05:59

Acţiuni educative de voluntariat la Colegiul Tehnic Nr.2 Tg-Jiu

În concordanţă cu premisele unui program care vizează  interacţiunea cu persoane defavorizate, copiii cu dizabilităţi, copiii internaţi în centre de plasament sau bătrânii din centrele de asistenţă socială, Colegiul Tehnic Nr. 2 Tg.Jiu a dezvoltat un parteneriat educaţional în cadrul căruia beneficiarii sunt atât elevii de liceu, cât şi grupurile ţintă ale programului. Astfel, elevii din cadrul grupului de voluntari beneficiază ei înşişi de activităţi de  formare  pentru a lucra cu copiii sau cu persoanele aflate în situaţii de dificultate, fiind îndrumaţi şi încurajaţi să conceapă activităţi formative şi distractive în scopul susţinerii procesului de integrare socială a acestora. În cadrul unei astfel de şedinţe a comisiei, s-a realizat bilanţul activităţilor din anul şcolar care se încheie şi s-a întocmit  noul plan de acţiune.

 Citeste tot articolul |    05:42

La pas prin Târg... (44)

Gunoaie abandonate

Nu trebuie să mai mire pe nimeni asemenea gesturi, ne-am obişnuit cu ele, însă tot mai puţini sunt cei care i-au poziţie faţă de lipsa celor şapte ani de acasă care fac din acest frumos municipiu o adevărată ladă de gunoi. Este curată nesimţire, să nu te abaţi din drumul tău până la primul container din spatele blocului, încât să abandonezi plasa cu gunoi exact pe gardul viu din faţa blocului! Ea a fost surprinsă cu puţin înainte de a-şi face apariţia câinii maidanezi care să-i împrăştie conţinutul pe jos...

 Citeste tot articolul |    05:27

Telefonul cititorului

Medici puşi pe căpătuială

Laurenţiu I., pensionar, Târgu-Jiu: Mergând pe la câteva cabinete individuale ale unor medici de specialitate, pentru consultaţie şi prescriere tratament, am constat un aspect tare neplăcut. Şi am să vă dau un exemplu. Un astfel de medic, căruia parcă îmi vine să-i dau şi numele, nu-i contest pregătirea, însă dă dovadă de mârlănie, de parcă totul i s-ar cuveni numai lui. Am pus pe biroul asistentei o bancnotă de 50 lei, convins că aceasta îmi va elibera o chitanţă, dar nu a fost să fie, pentru că medicul a şi înhăţat bancnota cu o mână, în timp ce cu cealaltă a scos din buzunarul pantalonilor o motoşină zdravănă cu bancnote de 50, îndoite în două, ca şi cum ar fi fost banii lui. Poate că în celălalt buzunar avea motoşina cu bancnote de 100 lei. Conform regulamentului lor de funcţionare, la prima oră asistenta a eliberat doar 20 de bonuri de ordine, acesta fiind baremul, cum că medicii nu ar putea să consulte pe zi mai mulţi, urmând să-ţi faci programare din timp. Şi m-am gândit ca tot omul că la cei 20 de inşi cu bonuri de ordine dacă am adăuga şi pe cei programaţi la anumite ore, plus cei din sala de aşteptare, fără bon de ordine, înseamnă că medicul tot face un efort, dar nu pentru pacienţi, cum pare la prima vedere, ci pentru el! Câţi or fi declaraţi oare în scripte, dacă au  registru dublu, declarând mai puţini decât cei înscrişi, nu se cheamă cumva evaziune sau, mai pe româneşte spus, furt? Cine-i controlează? Cine se autosesizează? Nimeni, atâta timp cât actuala guvernare, prin haosul legislativ impus, a dat dezlegare la hoţie în toată regula...

 Citeste tot articolul |    23:31

WANTED Bătrân dispărut fără urmă

Se numeşte Vasile Oproiu, pensionar, de loc din Drăguţeşti, are 73 de ani, aproximativ 1,75 m înălţime, de constituţie slab, păr alb, dezordonat, greutate 75 kg, faţa ovală, ochi verzi (unul de sticlă), buze subţiri, urechi mari, îmbrăcat în pantaloni şi sacou de culoare neagră, în momentul dispariţiei (mai avea la el o haină din fâş de culoare verde, îmblănită, căciulă groasă cu cozoroc, iar în picioare purta ghete de culoare neagră), cu un trecut destul de tumultuos, ţinând mai multe femei, aşa cum ni-l prezintă cei apropiaţi. Bărbatul a plecat acum câteva luni (pe la mijlocul lunii februarie a.c.) la Staţiunea Băile Herculane, pentru a-şi îngriji sănătatea, dar, ca şi în ceilalţi ani, niciodată nu întârzia mai mult de două, trei săptămâni. O vreme, aşa cum obişnuia, bătrânul a ţinut legătura cu familia, trimiţând câteo vedere, ca brusc, la un moment dat, să fie întreruptă, fapt ce a îngrijorat mai târziu familia, mai ales că, după expirarea perioadei de cazare, ei s-au alarmat, neexplicându-şi ce a putut să se întâmple (vreun accident, pierderea memoriei, vreun jaf sau chiar o crimă, cel dispărut având asupra lui pensia de 1.000 lei; nu este exclusă nici stabilirea la vreo fostă nevastă sau chiar la o nouă cucerire, acesta având slăbiciune pentru femeile necăjite şi neconsolate).

 Citeste tot articolul |    23:29

„Este clar că avem de-a face cu o guvernare incompetentă!” Motto: „Votul este mai puternic decât glonţul!” (A. Lincoln)


Sub acest regim de teroare, hărţuiţi şi umiliţi, am ajuns să ne sperie, încă de dimineaţă, şi ziua de azi, nu numai cea de mâine. Oamenii nu mai suportă sărăcia, foamea şi mai ales bătaia de joc a celor din fruntea ţării. Dacă până acum s-au mai îndoit, trăgând nădejde să vină şi ziua cea bună, de data asta au realizat că ei nu se află pe drumul cel bun de mai mult timp, fiind împinşi de la spate spre... groapa comună. De când Traian Băsescu a început să calce în străchini, văzându-se limpede ameninţarea dictaturii. Băsescu este bolnav, bolnav de putere, nevrând să se retragă din această cursă periculoasă pentru popor. Aflat, poate, încă sub efectul vreunui anestezic, el nu mai realizează că războiul portocaliu este pierdut şi nu mai e nimic de făcut.

 Citeste tot articolul |    23:38

Visul „portocaliilor”, sub semnul astrelor

O ştire de senzaţie, în rândul pedeliştilor şi nu numai, a stârnit interesul, dar şi o serie de discuţii şi interpretări în rândul acestora, aflând dintr-un studiu al cercetătorilor de la Institutul pentru Ştiinţă Carnegie, din Washington, că în primele două miliarde de ani din istoria Pământului bolta cerească era, cel mai probabil, portocalie. Acest fapt se datora compoziţiei chimice a atmosferei, formată în special din metan, care arunca o nuanţă portocalie asupra Pământului. În zilele noastre, atmosfera este alcătuită, în mare parte, din nitrogen şi oxigen, în vreme ce lumina este alcătuită din toate culorile curcubeului. Cum însă lumina albastră este cel mai bine reflectată, ochii noştri percep cerul ca fiind albastru.

 Citeste tot articolul |    22:58

„Ziua Porţilor Deschise” la Clubul pentru persoane cu handicap

Asociaţia Persoanelor cu handicap din Oltenia militează pentru deplina integrare socială a persoanelor cu handicap şi împotriva oricăror forme de discriminare în viţa socială, profesională, politică, culturală şi familială.
5 Mai a fost Ziua Europeană de luptă împotriva discriminării persoanelor cu handicap.
Clubul „PER ASPERA AD ASTRA” asigură la nivelul municipiului Târgu-Jiu, pentru persoanele cu handicap neuromotor, locomotor şi somatic activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, utilizarea calculatorului, activităţi socio-culturale, de exerciţii fizice şi sport, în vederea creşterii şanselor de integrare socială a tinerilor cu astfel de probleme.

 Citeste tot articolul |    14:45

Concursuri şi spectacole de Zilele Oraşului Rovinari

În perioada 11-16 mai a.c. Consiliul Local Rovinari, Primăria, Casa de Cultură şi Biblioteca oraşului Rovinari vor organiza cea de-a X-a ediţie a Zilelor Oraşului Rovinari. În acea perioadă se vor desfăşura o serie de concursuri de cros, şah şi rummy.
Concursul de cros va avea loc duminică 16 mai a.c. şi pot participa tineri şi copii din Rovinari, pe grupe de vârste. Concursurile de şah şi rummy se vor desfăşura la Clubul Vârstnicilor din Rovinari. Premierea  câştigătorilor celor trei concursuri se va face pe 16 mai a.c., pe scena de spectacole din oraş, iar câştigătorii vor primi diplome şi bani care vor fi înmânate de Dorin Filip, primarul oraşului Rovinari.

 Citeste tot articolul |    14:43

Pensionarii au ieşit în stradă

Sute de pensionari au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de intenţia executivului de a scădea pensia cu 15 procente din luna iunie.
Organizaţiile naţionale de pensionari cer preşedintelui Traian Băsescu şi guvernului să nu reducă pensiile „care sunt deja reduse prin îngheţarea lor la nivelul din 2009”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Pensionarilor. „O reducere a pensiilor, începând cu luna iunie şi a introducerii coplăţii serviciilor medicale în luna iulie, reprezintă o situaţie dramatică pentru pensionari”, se mai arată în comunicat.

 Citeste tot articolul |    11:58

Pensionarii, faţă în faţă cu parlamentarii gorjeni

Cu toate că cei mai mulţi pensionari îşi luaseră gândul că vor mai da ochii cu parlamentarii gorjeni, după protestul lor în faţa Prefecturii la sfârşitul lunii martie a.c., iată că aceştia au fost prezenţi vineri, 30 aprilie, în Sala Maură, faţă în faţă, ca să le asculte doleanţele. Este posibil ca pe viitor să nu mai asistăm la astfel de întâlniri la care să participe toţi parlamentarii gorjeni, în număr de opt, aceştia fiind foarte scumpi la vedere, chiar şi în zilele când se află în judeţ, nu numai la Parlament. Şi de această dată au participat doar cinci: Vasile Popeangă, Ion Ruşeţ, Toni Mihail Greblă, Mugurel Surupăceanu şi Dan Ilie Morega, lipsind „motivat” Cosmin Popescu, Severus Militaru şi Victor Ponta. Cei trei au avut probleme mult mai importante pe linie de partid, decât problemele pensionarilor pe care le ştiu foarte bine sau, cel puţin, le au „în atenţie”, fiind notate pe agenda de lucru. Primii doi au fost chemaţi la ordin de Sulfina Barbu, aflată în vizită de lucru în judeţul Gorj, în timp ce Victor Ponta a preferat să participe la întâlnirea cu ambasadorul Italiei, convins că problemele pensionarilor pot să mai aştepte.

 Citeste tot articolul |    05:54

Gafe la tv, de neiertat

Acum o lună de zile, îmi propusesem să nu mai abordez astfel de subiecte proaste pe care ni le oferă unele posturi de televiziune, dar de data aceasta nu mă pot abţine văzând o nouă gafă de neiertat pe alt post de televiziune atât de... popular şi îndrăgit de cei care preţuiesc cântecul popular de calitate, de la mama lui, nealterat. Dar să fiu mai concret. Cu ceva vreme în urmă, am urmărit o mizerie de emisiune sub genericul „Căsătoreşte-te cu mine!”, nu mai reţin exact pe ce post de televiziune, deoarece nu l-am mai urmărit tocmai pentru stupizenia neaşteptată a emisiunii, în realizarea unui moderator pus parcă pe şotii, care pur şi simplu era pe dinafara subiectul sau chiar credea că rupe gura târgului! Şi jenant şi penibil. Pe scurt, lucrurile se prezentau astfel. O grăsană blondă îşi reaminteşte de aventurile ei de acum zece ani cu un anume Mitică pe care, în cele din urmă, cu complicitatea realizatorului acestei emisiuni, tânjind după hârjoana de odinioară, se decide, într-un cadru festiv, să-i ceară mâna acestuia. Dar stupoare! Imaginaţi-vă ce circotecă a urmat la uşa omului, în văzul vecinilor, când în uşă s-a arătat chiar soţia acestuia. Care, în cele din urmă, pentru a-şi salva căsnicia, s-a înarmat cu un polonic, invitându-şi rivala să plece de la uşa ei. A surprins încăpăţânarea miresei care striga în gura mare că ea nu pleacă de acolo fără Mitică, omul fără de care nu mai poate trăi...

 Citeste tot articolul |    05:52

Accident sub efectul... urinoterapiei

Nu mică i-a fost mirarea lui Ionel S. din Târgu-Jiu, când o vecină din bloc a sunat la uşa lui, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17,40, aducându-i la cunoştinţă că autoturismul i-a fost lovit de altă maşină care tocmai se pregătea să... spele putina! Noroc cu soţul ei, care i-a domolit pe cei doi, şoferul şi prietenul lui din dreapta, asigurându-i că nu e nicio grabă şi ar fi cazul să-l aştepte pe proprietarul autoturismului avariat pentru a da socoteală. Zis şi făcut. Pentru o mai mare siguranţă, le-a blocat drumul cu autoturismul său. Paguba consta în buşirea celor două uşi, faţă şi spate, pe partea stângă a Loganului exact la mijloc, parcat regulamentar în faţa fostei băi publice, de către un Wolskwagen (6xscaubx01) cu număr de Bucureşti, negru, aproape alb din cauza prafului de pe un drum de ţară, de parcă ar fi gonit într-un saffari prin Sahara.

 Citeste tot articolul |    05:50

Ziua veteranilor de război

20 de ani de la înfiinţarea Filialei Judeţene Gorj „Tudor Vladimirescu”

Revoluţia din decembrie 1989 a deschis o etapă nouă şi pentru veteranii de război, şi ei marginalizaţi şi năpăstuiţi ai vremii. Iniţiativa grupului de veterani din municipiul Bucureşti, luată la 27.12.1989, de constituire a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, a fost pe deplin înţeleasă şi corect aplicată şi în judeţul Gorj.

 Citeste tot articolul |    23:40

Ieri miner, azi grevist „Cu actualii guvernanţi nu mai putem spera să mai mergă ceva bine...”

Întâlnirea chiar a fost neaşteptată. Din rândul protestatarilor s-a desprins un pensionar cu un carton atârnat de gât, cu un text de avertizare: „Guvernanţi şi parlamentari, sunteţi fiii şi nepoţii pensionarilor! Nu le amărâţi zilele rămase!” În timp ce blitzul se declanşase pentru a imortaliza această imagine, brusc am constatat cu uimire declanşarea, peste timp, a unei alte imagini cu acelaşi chip întâlnit cu mai bine de cincisprezece ani în urmă, la gura unei mine... Da, da, era la Albeni, nu m-am înşelat, pe vremea când lucram la ziarul lor intitulat „Curierul minier”. De data asta obrazul ţepos i se înăsprise de atâtea greutăţi, chiar şi părul era troienit de suflarea viforoasă a nevăzutei ierni a vieţii. Doar privirile îi rămăseseră la fel, îndrăzneţe şi vii, ba chiar mai tăioase şi bănuitoare. Când şi-a dat seama că l-am recunoscut, i-a înflorit un zâmbet în colţul gurii...

 Citeste tot articolul |    10:09

Pensionarii au ajuns la limita răbdării „Sărăcia, lipsurile, dar şi nedreptatea ne-au scos în stradă!”

Liga Pensionarilor din Gorj a scos iar oamenii în stradă, la sfârşitul săptămânii trecute, pichetând Palatul Administrativ al Prefecturii. Au fost prezenţi la manifestaţie pensionari de la Sindicatul pensionarilor mineri Motru, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Târgu-Jiu şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Motru. Foarte mulţi pensionari aveau pe piept cartoane cu lozinci de genul: Guvernanţi şi parlamentari, nu ne amărâţi zilele rămase; Guvernanţi, nu ne anulaţi drepturile legal dobândite!; Guvernanţi şi parlamentari, sunteţi fiii şi nepoţii pensionarilor! Nu le amărâţi zilele rămase!; Sindicatul Pensionarilor din Bazinul Minier Motru, ş.a.

 Citeste tot articolul |    09:56

Profesorii în stradă!

În jur de 80 de profesori au protestat, miercuri, timp de 2 ore în Piaţa Prefecturii Gorj, înarmaţi cu plancarte şi fluiere. Dascălii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de scăderea salariilor, neacordarea celui de-al 13-lea salariu şi creşterea vârstei de pensionare. Profesorii au pichetat Prefectura în cadrul unei acţiuni organizate în mai multe judeţe din ţară. Sindicaliştii din învăţământ au declarat că protestele nu se vor opri aici, ele vor continua şi la Bucureşti, până la soluţionarea revendicărilor.

 Citeste tot articolul |    06:45

Un veteran de război nu beneficiază de scutiri de taxe

Ne-am interesat pentru dvs.

Stimată Redacţie,
 
Mă numesc Angela Arsenie, cu domiciliul în comuna Scoarţa, judeţul Gorj. Sunt veteran de război, cu legitimaţia SC nr. 663491, din august 2009, după decesul soţului meu Aristică Arsenie, care a fost veteran de război decorat cu medalia „Bărbăţie şi Credinţă”.
Vă aduc la cunoştinţă că nu beneficiez de drepturile conferite de Legea nr. 44/1944, privind scutirea de taxe şi impozite, pe motivul că nu am taxa de succesiune.

 Citeste tot articolul |    06:27

Un centru de informare modern şi competent

La Centrul de Informare a Cetăţenilor (CIC) din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, zilnic uşa este deschisă tuturor cetăţenilor care îi trec pragul cu diverse probleme şi necazuri. Ce este demn de reţinut, e programul afişat la intrare: Luni, marţi, miercuri şi vineri – între orele 8,30-16,30, iar în zilele de joi este ceva mai lung: 8,30-18,30; cât şi cele două numere de telefon: 0253/984: „Alo, domnule primar!” şi 0253/213.317, unde se pot cere informaţii şi diverse relaţii.
„La fel de important, însă – aşa cum ne-au scris câţiva cetăţeni -, este atmosfera de lucru de aici, plăcută, la care contribuie din plin amabilitatea salariatelor, dar şi operativitatea de care dau dovadă în relaţiile cu cetăţenii.

 Citeste tot articolul |    06:24

Femeia care nu se teme de strigoi

Când Ana Tihoi, de profesie economist în cadrul Direcţiei de Servicii Comunale (DSC) Târgu-Jiu, a fost numită, în anul 2006, ca şefă a Cimitirului Municipal Târgu-Jiu, nu a mai surprins pe nimeni faptul că era prima femeie ce ocupa o asemenea funcţie. „Nu-mi făceam probleme, să-mi fie teamă de ceva, pentru că nu sunt nici superstiţioasă şi nici nu am auzit să fi avut loc vreodată o „întâlnire” de gradul trei cu vreun strigoi, încât să simţi cum te trec fiorii pe spate”, mărturiseşte noua şefă a sectorului cimitir.
Lucrând cu cetăţenii, s-a obişnuit cu problemele specifice cimitirului: înhumări, deshumări, evidenţa exactă a locurilor de veci, plus echipa de lucrători formată din zece oameni, ştiind fiecare ce are de făcut, zi de zi. Ei mai întreţin aleile, ridică gunoaiele, cosesc unde este cazul, vara şi toamna, iar pe timp de iarnă deszăpezesc căile de acces sau execută operaţiuni de evacuare a apei provenite de la ploi sau din topirea zăpezilor, pentru a preveni băltirea şi afectarea locurilor de veci.

 Citeste tot articolul |    04:19

<< Primul < Inapoi [1 / 5] Inainte > Ultimul >>