Home · Restituiri


Scrisori din linia întâi

Acum zece ani de zile, prietenul meu de la Sadu, I.D. Sicore, a publicat un interesant medalion al unui erou gorjean dat uitării demult, sub titlul: Anonimii unui popor. Poetul-ţăran Ion Gheorghe Belu – Muşeteşti, în revista Puls nr.7, iunie 1999, periodic social-cultural independent, fondat la Bumbeşti-Jiu. Cu această ocazie, erau prezentate şi două poezii din creaţiile soldatului-rapsod Ion Gheorghe Belu din Muşeteştii Gorjului, scrise în 26 şi 28 martie 1943, adică doar cu câteva zile înainte de a fi risipit tragic de un obuz în tranşeele frontului din Caucaz.

 Citeste tot articolul |    04:23

Din negura vremii (33)

   Prezentăm, în continuare, şi partea a doua cu fragmente din romanul istoric şi autobiografic semnat de dr. Nicolae Hasnaş, care, prin contribuţia şi devotamentul său, credinci
os oamenilor dar şi meseriei alese, şi-a legat numele de acest oraş. Este un roman păstrat în manuscris, inspirat din viaţa Târgului (de pe Jiu) de altădată. Un roman de o valoare inestimabilă care, sperăm noi, va vedea lumina tiparului în acest an, în Colecţia „Municipiul Târgu-Jiu”, prin sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Târgu-Jiu, cât şi prin osârdia unor iubitori de carte. (Ion Şoldea)

În dreapta, cum privim fotografia, Jean Bărbulescu, la mijlocul grupului dr. Nicolae Hasnaş, iar în stânga un colonel, comandantul unuia din cele două regimente din Garnizoana Târgu-Jiu ( este posibil să fie colonelul Petrescu, colaborator şi prieten apropiat al directorului ziarului „Gorjanul”, dar şi cu alte publicaţii din epocă). Cred că fotografia datează de prin anii 1938-1940.
 (Fotografia şi informaţia de pe verso ne-au fost puse la dispoziţie de scriitorul şi jurnalistul Octavian Ungureanu, pensionar, fost secretar de redacţie la cotidianul de suflet al gorjenilor).

 Citeste tot articolul |    03:59