Home · Gorjeni de 5 stele


„Să fim primii în refacerea ţării!”

Profesorul univ. dr. Constantin Udrişte este un matematician de prim rang din şcoala românească de geometrie şi optimizări. A iniţiat şi a dezvoltat teme de Geometrie Diferenţială, Optimizări şi Convexitate pe Varietăţi Riemanniene, Sisteme Dinamice Magnetice, Dinamică Geometrică şi Control Optimal Multitemporal, cu impact ştiinţific important la nivel naţional şi internaţional.
Fondator şi Decan al Facultăţii de Ştiinţe Aplicate din Universitatea POLITEHNICA Bucureşti (din 2005), Director al Departamentului de Matematică în perioada 1999-2005, Şef al Catedrei de Matematici I în perioada 1990-1999, membru Titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi Membru Corespondent al Academiei Peloritane din Messina, profesorul Constantin Udrişte este cel mai activ matematician din POLITEHNICĂ.

 Citeste tot articolul |    06:25

„Trebuie să ai răbdare şi voinţă pentru a împlini ceea ce ţi-ai dorit!”

Ruxandra Croicu este o tânără speranţă, sau o tânără cu speranţe ce se pregăteşte să bată la porţile afirmării în muzica uşoară. Când vorbeşte despre muzică faţa i se înseninează, iar când o asculţi cântând viaţa pare mai frumoasă. Talentul şi tenacitatea de care dă dovadă sunt atuuri care o recomandă pentru a-şi împlini chemarea. Vă invit să o cunoaştem împreună.

 Citeste tot articolul |    06:10

„Aş vrea ca gorjeniii să deschidă ochii şi mintea mult mai mult!”


O importantă societate civilă de avocaţi din Bucureşti a fost înfiinţată, şi este coordonată din 1992 încoace, de către gorjeanul Nicolae Burchel. Societatea este specializată atât pe asistenţa companiilor multinaţionale care investesc în România, cât şi pe asistenţa companiilor româneşti importante. Succesul incontestabil al societăţii, devenită într-un timp scurt, un reper pentru excelenţă în domeniu, îşi are rădăcina în  tactica de abordare şi rezolvare a  problemelor supuse atenţiei, în cunoaşterea de către avocat a mediului de afaceri şi a modului în care trebuie derulat şi finalizat,  în cele mai bune condiţii, un proiect.Pentru toate acestea „vinovat” este Nicolae Burchel. Vă invit să-l cunoaştem.

 Citeste tot articolul |    23:43

„Le doresc gorjenilor să-şi împlinească şansa de viaţă pe care o merită din plin!”

De 37 de ani, Minerva Muraru face parte din echipa de medici a Spitalului Clinic Colţea. În prezent, este medic primar medicină internă şi cardiologie, şefa secţiei de cardiologie, doctor în medicină şi profesor universitar de medicină internă. De asemenea, Minerva Muraru este membră în diferite societăţi medicale europene sau internaţionale, vicepreşedintă a  Societăţii Române de Medicină Internă şi preşedintă a Comisiei de Medicină Internă a Ministerului Sănătăţii. Nu poate trece neobservat nici faptul că Minerva Muraru este o femeie foarte frumoasă, sensibilă, caldă, cordială, care-mi dă senzaţia, că sunt pe mâini bune şi că viaţa poate fi definitiv în siguranţă. Rămân cu regretul că nu am avut şansa să o fi cunoscut în urmă cu câţiva ani. Altfel ar fi arătat viaţa mea acum. Sunt bucuroasă că am întâlnit-o în sfârşit, căci discuţia noastră poate fi foarte utilă multora dintre noi, atunci când ne aşteptăm  mai puţin.

 Citeste tot articolul |    03:26

„La sfârşitul drumului pe care îl avem de parcurs aici, măcar să avem impresia că am făcut ce trebuia!”


Deşi foarte tânăr, cred că pot să spun asta, la 26 de ani, Andrei Novac, membru al Uniunii Scriitorilor din România, are deja cinci volume de poezii publicate (Poezii, Editura Newvest, Tg-Jiu, 2000; Miez de talpă, Editura Eurostampa, 2003, Timişoara; A nouăsprezecea inimă de înger, Editura Eurostampa, 2003, Timişoara(volum dedicat lui Nichita Stănescu; -Vârsta sării, Editura Muzeul Literaturii Române Bucureşti 2006; Locul în care întorc tramvaiele, Editura Timpul, Iaşi 2008 ) şi în anul 2005  e prezent, în antologia ,,Ultima generaţie, primul val”, Editura Muzeul Literaturii Române Bucureşti, precum şi  cu grupaje de versuri în câteva publicaţii: Convorbiri literare, Gorjul literar, Rostirea Românească, Foaie de Latinitate, Caietele Columna, Scrisul Românesc, Luceafărul, Ramuri, Mozaicul, Unu, Paradigma XXI, Oglinda literară, Revista Poezia, Luceafărul de dimineaţă şi pe site-ul agonia.ro.
De când eşti membru al Uniunii Scriitorilor şi ce condiţii a trebuit să îndeplineşti pentru aceasta?

 Citeste tot articolul |    00:49

„Există mulţi profesori, dascăli sunt puţini!”

Gorjeanca Mihaela Zaharia este Conferenţiar universitar doctor la Catedra de Limbi şi Literaturi Germanice de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti. Deşi a plecat din Gorj de la vârsta de 14 ani şi a călătorit în lumea întreagă, locurile natale reprezintă ceva sfânt, despre care vorbeşte cu mândrie şi multă consideraţie. Puterea de a se reconstrui mereu, de a o lua mereu de la capăt, de aici îşi trage seva, din Gorjul copilăriei şi al visului întors spre dinlăuntru. Învăţăturile pe care le-a desprins din fiecare etapă a vieţii, ca şi din desele incursiuni pe mapamond, dublate de o cultură vastă, formată cu migală pe fiecare treaptă a devenirii sale, fac din Mihaela Zaharia un interlocutor fascinant. Băiatul, Mihail, e student la Universitatea „Humboldt” de la Berlin, unde studiază informatică şi economie. El e cel mai de nădejde punct de sprijin al mamei, căreia i-a înflorit viaţa.

 Citeste tot articolul |    11:57

„Cu Vacanţa Mare am făcut istorie!”

Înfiinţat în 1988 de Radu Pietreanu, Mugur Mihăescu, Dan şi Felix Sava grupul de umor ,,Vacanţa Mare’’  câştigă rapid tot ce era de câştigat în materie de umor.
Cronologic vorbind, cele mai importante  etape din viaţa grupului au fost următoarele:
• în 1992, câştigă toate festivalurile de umor din ţară: Amza Pellea – Băileşti, Ceapa de Aur – Făgăraş, Burduful de Aur – Sibiu, Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti- Timişoara;
• 1993-1999 – Perioada de turnee prin ţară, 150 spectacole pe an, 41 de premiere de câte 2 ore (Caritaşii umorului, Lecţia de umor, Un saxofon la Casa Albă, Tânăr şi ne-a liniştit, Căruţa cu proşti, Salutări din balamuc, Adio TVR, Mănăstirea de Taici, Tzapra cu trei iliezi, Am îmbuliNATO, Istoria Lumii, Ilesciada, Toamna mitocanilor, Sticla cu trei capace, Sex O’clock, Proasta norocului, Neşte ţărani, Cu oltenii la eclipsă etc);

 Citeste tot articolul |    07:13

„Le doresc gorjenilor să le meargă bine şi să fie mai buni!”

Jurnalistul gorjean Alexandru Păsărin a împlinit la începutul acestei săptămâni 75 de ani, dintre care mai bine de o jumătate de veac i-a petrecut  trudind la prestigioasa Revistă  Flacăra.
În paralel, vreme de aproape 35 de ani, a fost şi este sufletul Ligii Culturale ,,Fiii Gorjului”, cea care promovează continuarea şi dezvoltarea tradiţiilor cultural-ştiinţifice ale judeţului Gorj şi ale Olteniei, în ţară şi peste hotare.
Este căsătorit de 42 de ani cu Stana (proiectant hidro). Simona, fiica lor şi soţul ei Lucian lucrează în centrala BCR şi au un băiat Tudor Ştefan, de 4 ani, de care sunt toţi foarte mândri.

 Citeste tot articolul |    23:43

„Sper că nu va mai trece mult timp, până când Gorjul va deveni «mica Elveţie» a României”

Medicul gorjean Nicolae Jitea este chirurg  la Spitalul Colţea, din Bucureşti, din anul 1984. În  acest spital, considerat - ,,Alma Mater” a medicinei româneşti, a fost făcută prima radianestezie cervicală din lume, în anul 1909, de către profesorul Toma Ionescu, care ulterior a  fost invitat să o demonstreze şi în SUA, Anglia. Tot aici, în anul 1993,  o echipă de medici români, din care a făcut parte şi medicul gorjean, a  făcut printre primele operaţii laparoscopice din ţară. Nicolae Jitea este membru în mai multe societaţi de chirurgie printre care: Societatea Americană, de Chirurgie Gastroenterologică (SAGES), din anul 2007,  Societăţile Franceze de Chirurgie (AFC, SFCL) din anul 1990, Academia Europeană de Chirurgie şi altele. Mare parte din succesul pe care îl are, spune, că-l datorează familiei, care l-a înţeles, şi sprijinit din plin. Nevasta, Delia, e medic de familie, are mulţi pacienţi şi multe succese. Băiatul, Dragoş, are 24 de ani, e student la medicină veterinară.

 Citeste tot articolul |    10:08

„De frumuseţea acelor locuri îţi dai seama doar atunci când te îndepărtezi de ele”

Plecat din Brădicenii Gorjului, la Bucureşti, cu gândul să devină inginer mecanic şi mai apoi cibernetician, Grigore-Cristian Cartianu a ajuns unul din condeiele de seamă din presa românească, fiind recompensat cu câteva premii importante. Expres Magazin, Evenimentul zilei, Sportul Românesc, ProSport, Jurnalul Naţional, din nou Evenimentul zilei şi Adevărul, sunt publicaţiile la care scrie de nouăsprezece ani încoace. S-a format lângă numele grele ale presei româneşti şi a format la rândul său, peste tot, pe unde a trecut, echipe cu care face performanţă. Două fetiţe, Laura Sofia - 12 ani, şi Iulia Gabriela - 8 ani, şi două cărţi (deocamdată) ,,Hora de la miezul nopţii” şi ,,Hagi” sunt alte realizări care merită să fie amintite. Succesul de care se bucură azi îl datorează şi familiei de unde-şi primeşte energia, mare noroc având cu soţia care-i acordă tot sprijinul, pentru că i-a  înţeles meseria şi i-a acceptat programul. Să-i urmărim împreună povestea.

 Citeste tot articolul |    06:47

„Sper ca Gorjul să-şi regăsească farmecul de altădată!”

Constantin Dabelea-Dinu, pentru cei care îl cunosc, este din anul 1995 medic primar chirurgie toracică la  Spitalul  Sfântul Ioan din Bucureşti, membru în Societatea Europeană de Chirurgie Toracică din anul 2001, membru în Societatea Română de Chirurgie Toracică, precum şi membru în Asociaţia Europeană de  Chirurgie Endoscopică. Deşi s-a înscris pe o traiectorie ascendentă, clar conturată, în domeniul medical, nu s-a limitat doar la atât. În anul 2008 pune bazele unui ONG - Societatea Medicilor Români, înfiinţează şi dezvoltă o fabrică de producţie dispozitive medicale la Snagov.
Într-o vreme, când concurenţa era acerbă, a reuşit, să fie admis, din prima, la Medicină. S-a căsătorit devreme, cu Stela-Haritina Bălăveanu, fostă colegă de liceu, astăzi şi ea medic primar interne şi diabet, la Spitalul Universitar Bucureşti, şi au împreună doi copii reuşiţi-Oana-18 ani şi Şerban, 15 ani.

 Citeste tot articolul |    04:49

„Dacă nu ai suflet de dascăl, mai bine să stai deoparte!”

Profesorul Gheorghe Dănescu s-a născut în 18 aprilie 1932, în satul Radoş, comuna Crasna, fiind cel de-al cincilea din cei opt copii - 4 fete şi 4 băieţi - ai familiei  Grigore Dănescu. A fost profesor de limba română şi director la Şcoala Generală din Radoş, pe care a înfiinţat-o, a extins-o şi a dotat-o aşa cum puţine şcoli erau pe vremea aceea. Pentru o perioadă de 3 ani a fost inspector metodist, la Secţia Învăţământ a Raionului Novaci.
Împreună cu fraţii săi - Ştefan şi Constantin - a publicat o amplă Monografie a comunei Crasna. Nu s-a oprit aici. În 2008 publică un volum de poezii la Editura Bren, din Bucureşti şi continuă să scrie zilnic. Vă invit să facem cunoştinţă cu domnia sa.

 Citeste tot articolul |    08:14

« Sufletul meu va simţi mereu o mare bucurie la gândul că aparţin acestui ţinut ! »

Constantin Dogariu a plecat din Gorj în urmă cu ceva vreme ca tânăr student al Politehnicii bucureştene, deşi în liceu cochetase cu ideea de a deveni stomatolog. Alegerea făcută a fost de bun augur aşa încât astăzi, după ce a urcat pas cu pas toate treptele universitare, este Profesor Universitar Doctor Inginer la Catedra de Maşini şi Sisteme de Producţie la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti. Pe lângă activitatea laborioasă în plan didactic, tehnico-ştiinţific şi de cercetare pe care i-o conferă statutul profesional, Constantin Dogariu a dezvoltat numeroase colaborări cu firme din lumea întregă, din industria de automobile şi aeronautică.
    Împreună cu soţia sa Maria şi cu cei doi băieţi Cătălin şi Răzvan formează o familie fericită şi împlinită, o adevărată echipă, care poate fi cheia succesului în multe din competiţiile în care s-a înscris.

 Citeste tot articolul |    05:36

„Oamenii mari să creadă în visele copiilor!”

Miriam este o fetiţă frumoasă şi delicată. Părinţii ei - Violeta şi Vasile Aribăşoiu – şi-au dorit-o şi au înconjurat-o cu multă dragoste, aşa cum ar merita să primească fiecare copil adus pe lume. Dacă o asculţi şi-o urmăreşti, constaţi că fragilitatea dispare şi face loc unei determinări şi unei hotărâri,  pe care nu ai bănui-o la prima vedere.
 Miriam face parte din lotul de gimnastică junioare 3 de la Deva. Dacă o întrebi ce-şi doreşte pentru viitor, răspunde doar că-şi doreşte să poată muncii mai mult. Fiindcă a luat singură viaţa în piept, de la o vârstă foarte mică, este, ca preocupări şi idealuri, mult deasupra copiilor de aceeaşi vârstă. Povestea ei, chiar dacă este abia la început de drum, poate fi o lecţie de viaţă pentru copiii şi, de ce nu, părinţii care-şi vor face vreme să o descopere.

R. Te rog să-mi faci o scurtă prezentare a ta.
Mă numesc Miriam Aribăşoiu. Am 11 ani, sunt în clasa  a V-a şi fac de 6 ani gimnastică la Clubul Sportiv Şcolar ,,Cetate” Deva.
R. Cum ai ajuns la Deva?
Mi-am dorit să fac gimnastică de când eram mai mică. Cred că dorinţa mea a fost mai evidentă, după ce am urmărit la televizor Olimpiada de la Atena din 2004. Părinţii mi-au înţeles chemarea şi m-au dus la o preselecţie la Clubul Sportiv Şcolar ,,Cetate” Deva.
R. Cum, direct la Deva?

 Citeste tot articolul |    04:30

„Mi-aş dori ca Gorjul să se evidenţieze mai mult!”

Am realizat interviul cu Ion Verboncu la finele anului 2009, dar din motive, să le numesc tehnice, apare abia acum. Întârzierea aceasta e benefică într-un singur sens şi anume acela, că în acest timp, am aflat, din surse sigure, că eu aici vorbesc cu  şi despre un om extraordinar, un profesionist desăvârşit, care din prea multă modestie s-a ascuns după cuvinte.
Gorjeanul Ion Verboncu a intrat în Academia de Studii Economice din Bucureşti, în anul 1972, ca student al  Facultăţii de Economia Industriei Construcţiilor şi Transporturilor, pe care  a absolvit-o, în 1976, ca şef de promoţie şi pe care a părăsit-o pentru o scurtă perioadă (octombrie 1976 - februarie 1980), doar pentru efectuarea stagiului obligatoriu în producţie, pentru că, indiferent de media cu care absolveai, aşa erau regulile din acea vreme.

 Citeste tot articolul |    06:59

„Fiecare om are o menire pe acest pământ!”

E tânără, dar gândeşte profund. E frumoasă, dar nu-şi face un merit din asta. E foarte ambiţioasă şi sigur va reuşi. Când alţi tineri de vârsta ei aleg să aibă preocupări din cele mai păguboase, Maria Beatrice Băndoiu a ales să cânte muzică populară autentică. Vă invit să o cunoaştem împreună.

R. - Cine eşti tu, Maria Beatrice Băndoiu?
- Am aproape 18 ani şi sunt elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ,,Spiru Haret” Tg-Jiu. Am absolvit Şcoala Populară de Artă Tg-Jiu, secţia canto, muzică populară la clasa doamnei profesor Emilia Drăgotoiu Nanu şi continui să mă pregătesc cu ajutorul dumneaei. De la vârsta de 13 ani, particip la concursuri de folclor, având bucuria de a fi remarcată de importanţi realizatori de radio şi televiziune, precum d-na Elise Stan, Eugenia Florea, Maria Tănase Marin şi alţii.

 Citeste tot articolul |    06:05

„Viaţa mi-a dăruit tot ce n-am visat!”

Comandant al Institutului Medico Militar - în perioada 2002-2004, Comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central - în perioada 2004-2009 -, în prezent, Generalul de brigadă medic prof. univ dr. Ioan Sîrbu – şeful clinicii de implantologie orală din Spitalul Militar - a preluat şi comanda Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, prin care coordonează întregul Sistem Medical Militar din ţară.  Ioan Sîrbu deţine următoarele grade profesionale: medic primar stomatolog, medic specialist chirurgie oro-dentară, doctor în ştiinţe medicale, competenţă în implantologia orală şi competenţă în radiodiagnostic maxilo-dentar.

 Citeste tot articolul |    00:18

„Tinerii artişti, să-şi clădească singuri drumul către glorie!”

Finalul Întâlnirii Fiilor Gorjului, desfăşurat în luna septembrie, în Bucureşti, a aparţinut Ansamblului artistic profesionist Doina Gorjului. Programul lor a provocat emoţii nebănuite în rândul gorjenilor prezenţi şi a fost răsplătit cu  ropote de aplauze. Printre cei  care au urcat pe scenă nu puteam să nu o remarc pe Alexandra Bleaje, prezentă pentru prima dată la Întâlnirea Fiilor Gorjului, o tânără al cărei nume îl mai auzisem, dar pe care n-o urmărisem niciodată. Având un  talent muzical de necontestat şi o puternică trăire emoţională în stilul de interpretare, Mihaela Alexandra Bleaje va deveni, cu siguranţă, un nume cu greutate în muzica populară.

 Citeste tot articolul |    22:00

„A fost un vis la care abia îndrăzneam să visez”

- Am lăsat anume să se mai aşeze „apele”, după faima dobândită cu filmul „Poliţist, adjectiv”, sperând ca acesta să fie doar începutul. Dragă prietene, spune-mi, te rog, dacă după acest rol cariera ta artistică a cunoscut vreo schimbare în lumea cinematografiei sau chiar a teatrului?
- Păi, dragă Ioane, ce să spun eu, a fost un vis la care îndrăzneam din când în când, în baie, şi când eram singur, mă bărbieream şi ziceam: vis să fie... Şi uite, că Bunul Dumnezeu a făcut să fie. Pentru că aici, cum am mai spus-o de atâtea ori, nu trebuie decât să fi văzut când trebuie şi de cine trebuie. La film aşa e. Acolo nu e ca la teatru.La film tot timpul se reia, că e bine, că e rău. Trebuie mai multe variante şi din cauza asta nu e neapărat să faci ce trebuie să faci acolo, pentru că mai ai ocazia la duble. Pe când la teatru dacă nu faci ce trebuie se trage cortina.

 Citeste tot articolul |    06:00

Alexandra Filip, o gorjeancă Studentă şi asistent universitar la Bremen

Am prezentat, până acum, îmbucurător de multe interviuri cu tineri gorjeni de succes cu rezultate excepţionale. Printre calităţile comune tuturor se numără modestia, pasiunea şi munca. Pentru aprofundarea studiilor, toţi au părăsit judeţul Gorj, iar unii dintre ei chiar şi munca. După ce aţi făcut cunoştinţă cu Cătălin Chimerel, absolvent al Universităţii Iacobs din Bremen, astăzi vă supunem atenţiei o tânără gorjeancă, Alexandra Filip, studenă a aceleiaşi universităţi .Tot fizica este marea pasiune a Alexandrei, pasiune care i-a influenţat decisiv viaţa.

 Citeste tot articolul |    11:59

<< Primul < Inapoi [1 / 2] Inainte > Ultimul >>