Home · Comunitate


Mărturii despre sediul Primăriei Târgu-Jiu

Da, Primăria Municipiului Târgu-Jiu este un monument istoric. Fapt pe care îl confirmă şi tăbliţa de pe peretele din partea estică a sediului. Dar foarte puţini acordă atenţie acestui lucru. Ca să nu mai amintim de cea de-a doua tăbliţă fixată sub cea dintâi, cu următorul text: „Căminul de ucenici al Cooperaţiei Meşteşugăreşti/ Primăria Târgu-Jiu/ Cod.LMI: GJ-II-m-B-09168/ Dotare: 1933/ Imobil cu elemente de arhitectură cultă tradiţională, construit după planurile arhitectului Taşcu Ciulei, şi destinat a fi Căminul de ucenici al cooperaţiei de meseriaşi din Târgu-Jiu. Astăzi este sediul Primăriei Municipiului Tâtgu-Jiu”.
Este foarte interesantă această informaţie. Într-o vreme, au funcţionat aici câteva secţii ale spitalului Târgu-Jiu. Prin anii 65-70. Iar în spatele curţii, din câte îmi amintesc, funcţiona un mic crematoriu, unde, copii fiind, ne vâram nasul pe uşa metalică, însă băteam imediat în retragere din cauza mirosului greu, insuportabil.

 Citeste tot articolul |    05:40

Note de călătorie O vară pe continentul american

Fără să fiu un ahtiat după călătorii în diferite zone geografice ale lumii, pentru a vedea ţări, oameni, construcţii, manifestări culturale etc., mai mult am fost nevoit să văd câteva asemenea ţări, sau a trebuit să le văd din alte motive decât cele de agrement. Vara trecută, de exemplu, mi-am petrecut-o în America de Nord, în Canada (ţara care... mănâncă hocheiul pe pâine).

 Citeste tot articolul |    05:38

Întâmplare cu un căţeluş blând

Ne-a vizitat la redacţie d.na Puica B., pensionară, din municipiul Târgu-Jiu. Aflând că intenţionează să ne povestească o trăznaie de a căţeluşei sale, Maia, mai întâi am fost tentaţi să o îndrumăm către  o publicaţie de umor, convinşi că cine ştie ce povestioară avea să ne îndruge. Dar, când ne-a arătat urechea dreaptă, a dânsei şi nu a căţeluşei, cusută şi bandajată, am devenit numai ochi şi urechi, convinşi că Maia era o fiară foarte fioroasă şi violentă, sfâşiind tot ce apuca cu colţii, fără alegere. Dar tot d.na Puica B. ne-a liniştit, asigurându-ne că Maia era o tânără căţeluşă blândă, prietenoasă şi jucăuşe, care nu ar face rău nimănui, pentru nimic în lume. „Stimată doamnă, dvs. acum sunteţi într-o ureche, când faceţi astfel de afirmaţii, iar Maia asta pur şi simplu v-a făcut urechea franjuri şi tot dvs. îi luaţi apărarea...”, am încercat eu să o aduc la realitate. De fapt, ce se întâmplase. Zilele trecute, când Maia a dat să se strecoare pe uşa întredeschisă, după câinele vecinului, care da târcoale preşului de la intrare vrând să o vadă pe Maia, femeia s-a aplecat spre ea, arătându-i cu degetul holul ce da spre bucătărie, certând-o să treacă înăuntru. Căţeluşa, obişnuită cu tumbele, fiind o răsfăţată a casei, arzându-i de joacă, a vrut să-i pună lăbuţele pe umeri sau în cap, ca o îmbrăţişare, moment în care ele i-au alunecat prin păr, iar o lăbuţă s-a agăţat de cercel, spintecându-i urechea.

 Citeste tot articolul |    05:36

Începe recensământul agricol 2010

În urmă cu o săptămână, Prefectura Gorj a ţinut şedinţa de instruire a  secretarilor şi agenţilor agricoli din cadrul primăriilor cu privire la împărţirea teritoriului localităţilor în sectoare şi secţii de recensământ, în vederea efectuării Recensământului General Agricol 2010.

 Citeste tot articolul |    05:37

Telefonul cititorului (44)

Ah, căldura de la etajele superioare

Ing. Bebe Voinescu, pensionar, Târgu-Jiu: Înţeleg că aproape toate blocurile din municipiul nostru sunt făcute de pe vremea Împuşcatului, dar nu avem ce să le reproşăm atâta timp cât în regimul de tristă amintire aşa lucrau constructorii, în viziunea arhitecţilor de la acea vreme. Dar se pare că şi în cei 20 de ani de la revoluţie încoace au rămas aceiaşi specialişti, ai lui Peşte, fiindcă nu s-a văzut nimic nou în oraşul nostru.

 Citeste tot articolul |    05:36

Ştrandul municipal – o relicvă a nepăsării?!

Sperăm ca rândurile de faţă să nu deranjeze pe nimeni, ci mai curând să constituie un imbold pentru cei în drept să-l reamenajeze sau poate or fi uitat de existenţa lui, luaţi cu alte treburi mult mai arzătoare, existând şi o a doua alternativă, scoaterea la licitaţie pentru ca bazinul să fie preluat de un investitor interesat să facă ceva în acest sens.

 Citeste tot articolul |    05:34

Băile Săcelu şi-au deschis porţile

Săptămâna trecută, Băile de la Săcelu şi-au deschis oficial porţile pentru turiştii care vor, şi în această vară, să le treacă pragul. Plaja curată şi staţiunea aranjată ca de sărbătoare aştepta primii turişti care nu au întârziat să apară.

 Citeste tot articolul |    05:32

O viaţă, în slujba cărţii şi a cititorilor „A fost o muncă frumoasă şi plină de satisfacţii”

Vine vremea, vremea trece... Nici nu observi cum trece timpul, preocupat de atâtea lucruri, mereu în criză de timp, dornic să rezolvi cât mai multe, dacă nu cel puţin pe cele pe linie de serviciu, care nu suferă amânare. Căci de restul, cum ar fi cele personale, ai zis mereu că este timp. Nici nu ţi-ai dat seama când copilul a crescut, printre străini, şcolindu-se. Când soţului i-au dat primii ghiocei la tâmple... Şi brusc, te trezeşti în faţa unui fapt împlinit, pe care nu-l mai poţi amâna. Ieşirea în pensie. Ciudate sentimente. Te trezeşti la marginea unei lumi cu care te obişnuisei, trăind în ea zi de zi, dăruindu-te cu trup şi suflet, cu sacrificii şi bucurii, cu realizări şi nerealizări. Parcă ar fi o oră de bilanţ. Şi brusc pe buze îţi încolţeşte această întrebare: ce voi face de mâine?, fiind luat pe nepregătite, aşa, dintr-o dată. Când va trebui să te desparţi de această lume, realizând că de mâine va începe altă viaţă, de la zero. De data aceasta ca pensionar. Şi te năpădesc tot felul de gânduri, de regrete, de tristeţe înăbuşită, de neputinţă. Asta este viaţa, concluzionăm, revenind la realitate. Cam la aceste încercări este supusă acum şi Alexandra Andrei, încă director al Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, la ora când am invitat-o la acest dialog, parcă regretând ceva anume, ce nu se mai spune într-o astfel de împrejurare, când ai senzaţia că unii „apropiaţi” şi-au întors faţa de la tine...

 Citeste tot articolul |    05:31

De ziua mediului, Cros la Cheile Sohodolului

Asociaţia pentru Turism, Sport şi Ecologie Hai-Hui – Tg-Jiu, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj şi Administraţia sitului Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest, organizează  sâmbătă, 5 iunie, cu ocazia Zilei mondiale a mediului, Crosul Cheile Sohodolului, sub sloganul „Un om sănătos, într-un mediu curat”. Crosul se va desfăşura pe o distanţă de 2 km pentru băieţi şi 1 km pentru fete, şi are ca scop conştientizarea populaţiei asupra rolului benefic pe care îl are mişcarea pentru un stil de viaţă Eco.  Participă elevi de la Colegiul Tehnic nr. 2, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă, Şcolii Generale Sâmbotin, cât şi alţi tineri doritori să participe la acest eveniment. Acţiunea va continua cu înmânarea de pliante educative turiştilor aflaţi pe Cheile Sohodolului şi ecologizarea zonei Nări.

 Citeste tot articolul |    00:16

Spectacol pentru copiii Motrului


Deşi trăim vremuri de criză economică nuanţată cu tensiuni sociale, Asociaţia ,,Lumea noastră” din municipiul Motru, condusă de Melania Pop, a avut timpul şi puterea de a sărbători copiii motreni  cu ocazia zilei de 1 Iunie. Marţi, sala de spectacole a Casei Sindicatelor a devenit neîncăpătoare pentru micuţii  oraşului, însoţiţi de părinţi sau bunici. Peste 180 de copii din grădiniţele şi şcolile motrene, alături de membrii asociaţiei,  au urcat pe scenă,  oferind spectatorilor adevărate momente artistice: dansuri, jocuri, cântece, parade ale modei, poezii. A fost un spectacol cu o ridicată ţinută artistică, ce a bucurat pe cei prezenţi  în sală. Măiestria regizorală şi coregrafică a Melaniei Pop, a făcut ca spectatorii să aplaude îndelung producerea micuţilor. De remarcat şi decorul de basm, cu baloane, desene şi jucării de pluş.

 Citeste tot articolul |    23:28

Ce mai citesc gorjenii pe... pereţi

Foarte puţini sunt cei care mai urmăresc câte un anunţ afişat pe unde nici nu te aştepţi, în plin centrul municipiului, pe câte un zid, pe uşi, pe vitrine, pe stâlpi sau pomi, funcţie de inspiraţia cuiva, cel interesat de vreun serviciu anume. Dar ţi se pare foarte ciudat când de pe un afiş anume, plasat pe peretele Centrului de calcul din str. Confederaţiei, în vecinătatea Băncii Raiffeisen, îţi reţin atenţia cuvinte ca: „DICOT-DCCO”, „înşelăciune” sau „Prinţul de Monaco”.

 Citeste tot articolul |    23:27

Festivalul Naţional de Folclor şi Meşteşuguri „Pe fir de baladă”


Sute de copii au luat cu asalt centrul municipiului Târgu-Jiu, sâmbătă, 29 mai a.c., participând la Festivalul folcloric interjudeţean pentru copii şi tineret „Pe fir de baladă”. A fost o adevărată surpriză, când târgujienii au fost atraşi de chiuiturile şi costumele lor, defilând prin centrul oraşului pe ritm de muzică şi voie bună.

 Citeste tot articolul |    23:26

Telefonul cititorilor (42)

Energia ar putea să facă minuni

Vasile Pârcălabu, pensionar, Târgu-Jiu: Aşa cum ne asigură GDF SUEZ Energy România, într-un pliant pe care îl oferă cu generozitate gardianul de serviciu la sediul de plăţi facturi, din str. Al.I. Cuza Târgu-Jiu, această companie ne pune la dispoziţie modalităţi de plată diverse, mereu la îndemâna noastră. Abia acum am deschis ochii, citind acest pliant, din care reiese că ne stau la dispoziţie mai multe agenţii şi instituţii bancare din municipiu sau automatele bancare, căci la casieriile de la sediul lor nu poate fi vorba de condiţii decente sau, vorba lor (cităm din pliant): „Niciodată nu a fost mai simplu!” Uite că lucrurile nu stau chiar aşa, fiind mai complicate.

 Citeste tot articolul |    02:30

Călătorie în trecut

Cam aşa se doreşte să se autointituleze această expoziţie fotodocumentară – „Plimbare prin Târgul Jiul de altădată”, şi anume pe centrul de pe vremuri numit str. Victoriei. Organizatorii acestei „excursii” neobişnuite, organizată cu ocazia „Zilelor Municipiului Târgu-Jiu”, de săptămâna trecută (aflată la cea de-a X-a ediţie, marţi, 18 mai-duminică, 23 mai a.c.) de Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj şi Arhivele Naţionale-Serviciul Judeţean Gorj.

 Citeste tot articolul |    02:29

Primim la redacţie Epilog la Târgul meşterilor populari

Aflat la cea de-a X-a ediţie a „Zilelor Municipiului Târgu-Jiu”, „Târgul meşterilor populari din Oltenia” a adus, ca niciodată, în centrul oraşului, tot mai mulţi meşteri populari cu standurile lor încărcate cu tot felul de obiecte artizanale care mai de care mai atrăgătoare, ale căror taine în executarea lor meşterii le-au moştenit de la părinţi, din tată în fiu, păstrând întocmai tradiţia, nealterată, dovedindu-se adevăraţi meşteri populari care fac cinste înaintaşilor lor, dovedindu-se demni păstrători ai preţioasei „lăzi de zestre” a neamului. Din păcate, de data aceasta, Târgul meşterilor populari a fost umbrit de prezenţa tarabelor romilor încărcate cu tot felul de chinezării expuse în plin centru, pe care de obicei le întâlneşti pe la bâlciurile săteşti: mărgele, curele, sutiene, chiloţi, ciorapi, tricouri, brăţări, lănţişoare, inele, cercei, bibelouri, talismane din sticlă, icoane, alviţe, floricele de porumb, turtă dulce, covrigei şi chiar grătare învăluite în fum şi miros de friptane bine rumenite. Înţelegem nevoia rotunjirii bugetului prin astfel de taxe, de către organizator, dar, aşa cum publicaţia dvs. a mai arătat şi cu alte ocazii, în acest scop se pot amenaja astfel de spaţii pe una din străduţele care dau în Victoria din B.dul Constantin Brâncuşi, pe care nu se prea circulă cu autoturismele, încât să nu se încurce astfel de activităţi comerciale cu iz de ţigănie, numai de dragul achitării de unele sarcini impuse de astfel de evenimente, ca să fie masa cât mai bogată şi siguri de unele avantaje financiare.

 Citeste tot articolul |    02:27

Rovinărenii au sărbătorit cea de-a zecea ediţie a „Zilelor Oraşului”


Săptămâna trecută, Consiliul Local Rovinari, Primăria, Casa de Cultură şi Biblioteca oraşului Rovinari au organizat cea de-a X-a ediţie a „Zilelor Oraşului Rovinari”. Mii de localnici au fost încântaţi de programul  oferit de organizatori.
Vineri, pe scena în aer liber din Rovinari, au evoluat, într-un reuşit spectacol, copiii de la grădiniţele 1 şi 4 şi de la Clubul elevilor. A urmat o discotecă în aer liber.
Sâmbătă seara, rovinărenii l-au urmărit pe Cosmin Mândruţă, au avut parte de un program de iluzionism şi de o seară de cântec cu formaţia Triton, Mihai Priescu şi Nicoleta Guţă.
În cursul săptămânii au avut loc concursuri de rummy şi şah, care au fost câştigate de cei mai buni.

 Citeste tot articolul |    23:34

Municipiul Târgu-Jiu lovit de grindină

Mai bine de un sfert de oră, municipiul Târgu-Jiu a fost supus unui adevărat tir de grindină, încât la scurt timp oraşul a fost acoperit cu un covor de gheaţă, în timp ce şuvoaiele apelor înspumate, trecând peste gurile de canalizare, au inundat locurile joase, grădinile, spaţiile verzi, curţile, aleile şi străzile, care, după astfel de ploi torenţiale, băltesc, dovedind neputinţa edililor locali de a pune odată la punct sistemul de canalizare al oraşului. După unele estimări, pagubele nu sunt aşa de mari, dar destul pentru a da de gândit celor în drept să pună la punct şi această „problemă” mai veche, amânată de la un mandat la altul.

 Citeste tot articolul |    14:50

Protestul motocicliştilor la Târgu-Jiu

Peste 50 de motociclişti, membri ai Asociaţiei „Forever Young Organization” din municipiul Târgu-Jiu, sub egida Timişoara Bikers, au participat, sâmbătă, 8 mai a.c., la un marş de protest derulat pe străzile oraşului. Ei au împărţit cetăţenilor şi pliante pentru a-i conştientiza pe cei ce participă la trafic despre măsurile necesare unei circulaţii în siguranţă pe drumurile publice, prevenind astfel tragediile care au loc pe şosele, al căror număr tot mai mare trebuie să dea de gândit atât celor de la volan, cât şi pietonilor. Traseul stabilit pentru derularea marşului a fost cu plecarea din parcarea aflată în vecinătatea Coloanei Infinitului – Calea Bucureşti – str. Unirii – B.dul Constantin Brâncuşi – str. Traian – str. Geneva – str. Unirii – str. Popa Şapcă.

 Citeste tot articolul |    14:49

Ziua Europei la Gorj

De fapt, manifestarea dedicată Zilei Europei s-a triplat, fiind sărbătorite totodată Independenţa de Stat a României şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite. Piaţa Victoriei a fost flancată pe cele trei laturi, duminică 9 mai, faţă de „tribuna” oficialităţilor locale şi judeţene, de trupe militare. Din păcate, la manifestaţie nu au fost prezenţi mai marii judeţului şi municipiului, în locul lor participând doar „adjuncţii”, obligaţi, ca de obicei, să rostească în locul acestora şi alocuţiunile de drept, marcând astfel importanţa acestor Zile. De data aceasta, din cauză că la intrarea principală a Prefecturii au fost montate schelele metalice, necesare la lucrările de renovare a faţadei, tribuna oficială a fost instalată pe scările cele mici, din dreapta instituţiei, fiind ocupată doar de douăzeci de persoane.

 Citeste tot articolul |    11:17

Picătura de răutate

Am participat zilele trecute la câteva întâlniri ale locatarilor unor asociaţii de proprietari, tocmai din dorinţa de a observa un fenomen puţin mai ciudat: nepăsarea locatarilor faţă de ceea ce se întâmplă dincolo de uşa lor, în afară, răutatea de care dau dovadă şi lipsa de răspundere, ahtiaţi după bârfe, dar şi scornitori sau multiplicatori de zvonuri care mai de care mai alarmiste. De aceea nu mă mai miră de ce unii preşedinţi de asociaţii îşi dau demisia atât de des, sătui să fie ţinta tuturor răutăţilor, dar să fie traşi la răspundere şi de oricare neica nimeni, care încep să ţipe când se văd în unele situaţii mai delicate de a apela la asociaţie, cu ameninţări, jignind cu aceeaşi uşurinţă cu care până acum nu ştiu decât să-ţi trântească uşa în nas.

 Citeste tot articolul |    23:19

<< Primul < Inapoi [1 / 4] Inainte > Ultimul >>