Home · Administratie


Reduceri de cheltuieli şi la companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat

Companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat vor aplica o reducere cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, altele decât cele pentru activităţi de producţie, a anunţat premierul Emil Boc. „Ceea ce am aplicat la sectorul bugetar, aplicăm şi la sectorul companiilor de stat, de reducere a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile aferente”, a declarat primul-ministru.
De asemenea, întreprinderile cu capital integral sau majoritar de stat vor vira 90% din profit la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte, în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, faţă de 50%, cât era prevăzut până acum.

 Citeste tot articolul |    05:34

Guvernul a majorat TVA cu 5 la sută

Guvernul a aprobat majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%, în scopul încadrării în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB..
Guvernul a avut un dialog intensiv cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, astfel încât planul avut în vedere să fie negociat şi pus în aplicare, măsura de majorare a TVA urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie a.c., prin modificarea Codului Fiscal.
Premierul Emil Boc a subliniat că Guvernul va aborda cu calm, dar cu maximă responsabilitate situaţia actuală şi va corela politicile fiscale cu politica monetară a Băncii Naţionale a României, astfel încât inflaţia să fie limitată şi ţinută sub control, la fel şi cursul euro-leu.

 Citeste tot articolul |    05:33

Guvernul a modificat unele prevederi ale Codului Fiscal

Guvernul a aprobat  o Ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Codul fiscal. a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
Modificările  vizează diminuarea de la 40% la 20% a cotelor de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea,  baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, aşa cum este stabilit în bugetul de asigurări sociale.
Tichetele de masă, de vacanţă, cadou, şi de creşă vor fi taxate cu 16%, iar dobânzile bancare, indiferent de tipul de cont, veniturile din piaţa de capital, din operaţiuni pe piaţa monetară sau valutară vor fi impozitate cu 16%.

 Citeste tot articolul |    05:31

Comisionul de rambursare anticipată a fost limitat sau, după caz, eliminat la creditele persoanelor fizice

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori, act normativ care stabileşte limitarea sau, după caz, eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru toate creditele persoanelor fizice, indiferent dacă sunt garantate imobiliar sau nu, dacă urmează a fi acordate, sau sunt deja în derulare. 

 Citeste tot articolul |    05:14

Primării din Gorj amendate de ITM

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au sancţionat, săptămâna trecută, primăriile din Logreşti şi Cruşeţ cu câte 5.000 lei, în urma controalelor efectuate pentru respectarea modului de acordare a ajutoarelor sociale prevăzute de Legea 416/2001. În ceea ce priveşte neregulile, s-a constatat că lipseau listele cu persoanele care primesc ajutor social, ele trebuie afişate la avizierul primăriei, anchetele sociale nu erau făcute din 6 în 6 luni, astfel că angajaţii primăriei nu ştiau dacă persoanele respective se mai încadrează sau nu la condiţiile legii 416. Verificarea  va continua până ce ITM va vedea toate situaţiile din cele 70 de localităţi. Până acum au fost verificate 16 primării dintre cele care acordă ajutoare sociale, două fiind sancţionate, iar alte 9 primind avertisment.

 Citeste tot articolul |    05:11

Prefectul cere verificarea modului în care se acordă gradele de handicap

Prefectul Judeţului Gorj, Vasile  Andrei, a cerut reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, Agenţiei de Prestaţii Sociale Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, să verifice modul de acordare a venitului minim garantat şi a modului în care se acordă gradele de handicap. „Vreau să intensificaţi controalele în rândul persoanelor cu handicap şi al celor care îngrijesc astfel de persoane. Se pare că o parte a dosarelor pentru persoanele cu handicap sunt făcute pe interese. Problema cea mare este că, de multe ori,  dacă dosarul a fost aprobat de comisie, persoana cu handicap are nevoie şi de însoţitor. Sunt multe cazuri nereale şi vreau măsuri drastice”, a precizat Vasile Liviu Andrei.

 Citeste tot articolul |    23:21

La Centrul „Constantin Brâncuşi” se mişcă „rotiţele”

Aşa cum s-a observat de către Primăria Municipiului Târgu-Jiu, dar şi urmare a semnalelor din mass-media, constatându-se că preluarea activităţii Centrului „Constantin Brâncuşi” în cadrul aparatului de specialitate al primarului nu se ridică la nivelul eficienţei scontate, drept pentru care se impuneau cât mai grabnic măsuri, edilul şef a dispus înfiinţarea Direcţiei Municipale de Cultură „Constantin Brâncuşi”, o instituţie de cultură cu personalitate juridică care va fi finanţată din alocaţii de la bugetul local şi din venituri proprii. Această Direcţie îşi va desfăşura activitatea pe bază de proiecte şi programe culturale, proiecte şi programe de dezvoltare a turismului cultural etc.

 Citeste tot articolul |    23:20

O nouă revistă pentru promovarea imaginii Gorjului

Avându-se în vedere lipsa de materiale de promovare a imaginii judeţului Gorj, la nivelul municipiului nostru cât şi în judeţ, Primăria Municipiului Târgu-Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj, în colaborare cu mai multe consiliile locale, intenţionează să realizeze un material de prezentare generală a judeţului, cu principalele oraşe şi localităţi. Materialul se va prezenta sub forma unei reviste format A4, policromie, şi se vor tipări 10.000 de exemplare, din care Primăria Târgu-Jiu va primi un număr corespunzător de exemplare, în funcţie de contribuţia financiară. În acest sens, în şedinţa ordinară publică de luni, 31 mai a.c., a Consiliului Local Municipal a fost aprobată alocarea sumei de 3.000 RON pentru editarea revistei.

 Citeste tot articolul |    23:18

Consiliul Judeţean ia măsuri anticriză


Marţi, 25 mai a.c., Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a întâlnit în şedinţa de lucru săptămânală cu personalul cu funcţii de răspundere în cadrul instituţiei.
Principalul obiectiv pe care Preşedintele l-a stabilit pentru aparatul de specialitate în perioada imediat următoare a fost reducerea cheltuielilor financiare. De asemenea, s-a solicitat serviciului de achiziţii să revadă programul de achiziţii pe anul 2010. S-a cerut reducerea drastică a cheltuielilor materiale privind asigurarea protocolului, telefon, rechizite, deplasări etc.

 Citeste tot articolul |    02:14

Centralizarea excesivă privind evaluarea proiectelor în cadrul Măsurii 3.2.2. din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală lipseşte satele Gorjului de 78,64 milioane de euro

Din cele 32 de proiecte depuse de primăriile comunelor gorjene, nu a fost aprobat nici unul pentru finanţare din fonduri post-aderare, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Acest rezultat a fost anticipat încă din prima jumătate a anului trecut, când primarii au sesizat că prevederile Ghidului solicitantului pe Măsura 3.2.2., aşa cum au fost modificate în cele patru versiuni şi ulterior, dezavantajează total localităţile din Gorj.

 Citeste tot articolul |    02:12

Prefectura aşteaptă datele cu nomenclatura stradală şi numerele administrative de la primăriile gorjene

În urmă cu două zile, Liviu Andrei, a convocat primarii la o şedinţă în sala „C” a Palatului Administrativ.

 Citeste tot articolul |    00:59

Telefonul cititorilor

Despre colmatarea reţelei de canalizare

D.l Gheorghe M., consilier juridic, din Târgu-Jiu, ne-a sunat la redacţie semnalându-ne următoarea problemă: „Am fost foarte surprins, în aceste zile, când am zărit o salariată a primăriei, care mătură pe străzi, strângând nisipul în dreptul unei guri de canal de lângă bordura trotuarului, după care i-a făcut vânt cu mătura prin grătarul gurii de canal. Nu credeţi că şi această debarasare de astfel de materiale (mâl, nisip, frunze, beţe, etc.) rezultate din depuneri pe stradă poate duce la colmatarea reţelei de canalizare? Iar apele rezultate de la ploi, când sunt mai sărăcăcioase (în cantităţi mai mici), nu fac decât să umezească aceste depuneri, chiar cimentându-le, şi tot aşa, cu timpul, straturi peste straturi, până când apa va ajunge să băltească pe străzi, inundându-ne curţile, trotuarele, parcările şi spaţiile verzi de-o parte şi alta a arterelor”. Deci, semnalul a fost recepţionat de redacţie. Rămâne de văzut dacă va fi recepţionat şi de cine trebuie să ia măsuri...

 Citeste tot articolul |    05:48

CASCO – porneşte la drum liniştit

Asigurarea facultativă de avarii şi furt auto

Ce se poate asigura?
Se poate asigura toată gama de autovehicule rutiere autopropulsate care sunt înmatriculate conform legislaţiei în vigoare.

Unde validează asigurarea
- Pentru riscul de avarii, atât pe teritoriul României cât şi în străinătate;
- Pentru riscul de furt pe teritoriul României şi al celorlalte state aparţinând Spaţiului Economic European (SEE), cu posibilitatea extinderii acoperirii acestui risc şi în afara SEE, fără plata unei prime adiţionale, dacă există încheiată la ASIROM o asigurare de răspundere civilă cu valabilitate în afara SEE. În cazul în care clientul nu are încheiată la ASIROM asigurarea de răspundere civilă cu valabilitate în afara SEE, poate avea acoperit riscul contra plăţii unei prime de asigurare suplimentare.

 Citeste tot articolul |    05:46

„Teleportarea” tractoarelor din Franţa în România

În ultimii doi ani, 2008-2009, fermierii francezi s-au confruntat cu o creştere îngrijorătoare a furturilor de maşini agricole de mare putere. Deşi se fură orice model, hoţii preferă tractoarele New Holland şi Massey Ferguson. Conform rezultatelor anchetei conduse de Jandarmeria franceză, cea mai mare parte dintre utilajele furate au ajuns în România şi Polonia.

Aceste furturi i-au adus pe fermierii francezi în pragul disperării. În anul 2008, au dispărut 213 tractoare, iar în 2009 s-a semnalat dispariţia altor 229 tractoare. Deşi hoţii fură orice, din statisticile poliţiei reiese că sunt preferate tractoarele de mare putere, de peste 140 cai putere. Acestea au mare căutare în România şi Polonia, iar o mică parte au ca destinaţie Africa de Est şi Maghreb. Modul de operare al hoţilor este destul de simplu, ceea ce demonstrează că sunt bine organizaţi. Întâi este identificat „obiectul”, de preferinţă dintr-o exploataţie cât mai izolată şi la sfârşitul săptămânii. Noaptea este încărcat pe o remorcă specială, fiind transportat către frontieră. Se pare că ele sunt procurate... la comanda clientului.

 Citeste tot articolul |    23:28

„Războiul” ouălor, în România

Mai întâi a fost cel al creşterii găinilor în baterii. Mulţi specialişti în domeniu au protestat anul trecut invocând „dreptul găinilor de a trăi în libertate”, cât şi calitatea ouălor produse în baterii. S-a spus despre ouă că ar fi contraindicate în alimentaţia umană. Acest moment a fost ales odată cu decizia Comisiei Europene care, după 1 ianuarie 2012, va interzice bateriile vechi convenţionale, recomandând producătorilor de ouă un nou tip de baterii. Decizie care costă, lovind în primul rând în ţările estice, mai sărace, unde fermierii nu-şi permit asemenea investiţii, mai ales în condiţiile unor fonduri structurale europene, greu accesibile şi a unei finanţări interne, greu suportabile.

 Citeste tot articolul |    23:26

Ajutoarele pentru agricultori, suspendate temporar

Una dintre principalele revendicări ale agricultorilor – acordarea ajutoarelor de stat în acest an -, nu va putea fi soluţionată de ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, aşa cum a recunoscut acesta într-o conferinţă de presă. „Unele dintre revendicări pot fi rezolvate prin accelerarea unor decizii, altele putem să le mai discutăm, dar pentru unele nu cred că vom găsi o soluţie imediată, respectiv pentru continuarea ajutoarelor de stat şi în 2010”, a precizat Mihail Dumitru. El a dat de înţeles că ministerul se va implica în adoptarea rapidă a actelor normative pentru reducerea accizei la motorină sau pentru acordarea de subvenţii pe bunăstare la porc şi pasăre, actele normative fiind deja pe filiera de avizare. Acestea vor fi prezentate în Guvern imediat ce se va termina procesul de avizare de la celelalte ministere.

 Citeste tot articolul |    23:24

Un milion de euro pentru zonele montane defavorizate

APIA Gorj va plăti în perioada următoare subvenţiile pe măsura 211 – sprijinul zonelor montane defavorizate de pe raza judeţului. Potrivit directorului Traian Crăc, valoarea totală a subvenţiilor pentru cele 12 zone montane defavorizate din judeţ se ridică la peste 1.125.ooo euro, urmând ca fiecare fermier să primească circa 350 euro/hectar de teren agricol, suma nefiind însă fixă, ea putând să scadă în funcţie de criteriile îndeplinite de fiecare fermier, precum şi de data de depunere a dosarelor pentru acordarea subvenţiilor.

 Citeste tot articolul |    23:23

Fondurile pentru măsura 125 sunt cam sărace

Fondurile alocate primei sesiuni de depunere a proiectelor pe măsura 125 – îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013 (PNDR) -, vor ajunge pentru cel mult un proiect pe fiecare judeţ, au motivat factorii de decizie responsabili cu aceste proiecte. Suma maximă acordată pentru un proiect va fi de până la 1,5 milioane de euro, sumele fiind finanţate 100 la sută din fonduri europene şi naţionale.

 Citeste tot articolul |    23:22

Dorim funcţionari publici mai bine instruiţi

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, cu sprijinul Instituţiei Prefectului judeţului Gorj, organizează în perioada 24-26 martie 2010, în Târgu Jiu, la sediul Instituţiei Prefectului judeţul, Gorj, seminarul cu tema „Managementul resurselor umane în funcţia publică”.
Seminarul se înscrie în seria evenimentelor organizate de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în scopul îmbunătăţirii calităţii actului administrativ şi a ridicării standardelor de conduită a funcţionarilor publici, fiind conceput în funcţie de nevoile specifice ale instituţiilor publice din zona vizată, identificate în urma controalelor efectuate la acest nivel. La acest seminar, pentru care nu sunt percepute taxe de participare, sunt invitaţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţele: Gorj, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi.

 Citeste tot articolul |    05:16

Despre reabilitarea termică a blocurilor

Mai mulţi cititori ai ziarului nostru, atât din municipiul Târgu-Jiu, cât şi din alte localităţi, nefiindu-le clar în ce condiţii se realizează reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe – cine poate beneficia de acest program de reabilitare; cât costă lucrările de reabilitare termică; ce trebuie să facă o asociaţie de proprietari şi mai ales autoritatea administraţiei publice locale? – ne-au scris cu rugămintea de a prezenta şi acest Program naţional iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, pentru a se cunoaşte exact procedura, deoarece factorii de răspundere din partea unor asociaţii de proprietari nu au popularizat programul de reabilitare cum trebuie. Fapt ce duce şi la neparticiparea locatarilor la adunările generale în care trebuie să fie aprobată înscrierea blocurilor respective în programul local. Mai mult, aşa cum reiese din unele scrisori, la apartamentele de pe colţ sau cele de la ultimul nivel locatarii au probleme, tot din cauza frigului, cu igrasia, care miroase greu şi înegreşte pereţii pe la colţuri. Pentru obţinerea acestor relaţii, ne-am adresat d-lui Toma Şărămăt, şeful Compartimentului îndrumare asociaţii de proprietari, din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu.

 Citeste tot articolul |    22:23

<< Primul < Inapoi [1 / 5] Inainte > Ultimul >>