„Când cânt la vioară uit de toate necazurile”

Ne obişnuisem să-l zărim pe violonistul Niculae Petre Emil Dide pe centru, la costum şi cravată, cu o pălărie cu borurile mari, în mână cu cutia viorii, mergând spre Casa de cultură a sindicatelor, unde îşi are sediul Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”. Sau la spectacole, pe scenă  ori pe micile ecrane, în costum popular, cu părul alb, dăruit cu trup şi suflet adevăratei arte. Un virtuoz maestru care ne-a încântat şi fermecat atâţia ani de zile cu cele mai frumoase cântece populare. Când, ascultându-l, uitai de toate necazurile, impresionat de acea pasiune pentru muzică şi meşteşugul de a reda şi transmite nişte trăiri cu adevărat de vrajă, pe care numai la nişte artişti de excepţie le întâlneşti. De ceva vreme, poate fi zărit fără vioară, pe centru sau intrând mai rar pe la sediul ansamblului, doar ca simplu vizitator, de când a rămas în pensie. Vine o zi când omul realizează, fără să vrea, că ceva s-a schimbat în viaţa lui. Când simte nevoia să se odihnească, dar regretă acele zile şi aplauze la scenă deschisă, realizând că acolo este viaţa lui. O viaţă dedicată muzicii, care, aşa cum constată acum, i-a rămas în sânge, într-o simfonie ciudată, împletită sau mai bine spus acompaniată de bătăile inimii...

 Citeste tot articolul |    23:10

Măsurile convenite cu FMI

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.
- Guvernul va extinde baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, şi plăţile compensatorii, şi va elimina scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

 Citeste tot articolul |    15:14

Management privat la Electra!?

Cele două mari companii, Electra şi Hidroenergetica, pe care Guvernul vrea să le pună pe picioare până la sfârşitul lunii iunie, ar putea avea, după cum susţine ministrul Videanu,  începând de anul viitor, un management privat, care să nu fie afectate de schimbările politice. „Privatizarea managementului, în diverse ocazii, s-a dovedit un beneficiu major în dezvoltarea unei companii. Managementul trebuie să fie privatizat pe termen de 10-15 ani, astfel încât societăţile să nu fie afectate de schimbările din mediul politic”, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu.

 Citeste tot articolul |    15:12

Măsuri de criză se extind... la Companiile Naţionale

Companiile care au capital majoritar sau integral de stat se vor supune noilor reglementări şi în consecinţă salariaţii acestora vor avea salariile reduse cu 25%.
„Vreau să fie clar că reducerea salariilor cu 25% se va aplica şi celor din companiile de stat, aşa cum sunt Eximbank sau CEC Bank. În conţinutul legii pe care o vom propune va figura şi reducerea fondului de salarii cu 25% pentru că şi cei de la companiile de stat beneficiază într-un fel sau altul de sprijinul statului”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern de miercuri. „Vă solicit reducerea cheltuielilor cu transportul, benzina, telefoanele, deplasările externe şi alte bunuri de acest fel.

 Citeste tot articolul |    10:40

Proiect al Asociaţiei Tineret şi Dezvoltare Regională, pentru protejarea mediului înconjurător

Asociaţia Tineret şi Dezvoltare Regională a derulat în perioada 01-09 mai 2010 proiectul de tineret „Act for a Safe and Healthy Environment”, finanţat cu sprijinul Fundaţiei Europene pentru Tineret a Consiliului Europei. „Act for a Safe and Healthy Environment” este un schimb de experienţă între 32 de tineri reprezentanţi a 8 ţări europene (Bulgaria, Franţa, Republica Moldova, Spania, Serbia, Slovenia, Ucraina şi România) având ca temă protejarea mediului înconjurător.

 Citeste tot articolul |    10:00

Şomajul tehnic – „soluţia de criză” pentru minerii din Oltenia

Reducerea cererii de cărbune în raport cu contractele încheiate pentru anul 2010, necesitarea reducerii stocurilor existente în depozitele SNLO (700.000 de to ) în vederea evitării degradării parametrilor fizico-chimici ai cărbunelui şi nu în ultimul rând rezultatele financiare negative înregistrate de societate în primul trimestru al anului 2010, au fost doar câteva din motivele  care au stat la baza  intrării în şomaj tehnic a minerilor din Oltenia. Cea mai mare parte a salariaţilor din SNLO va intra în şomaj tehnic pentru o lună de zile, doua săptămâni în luna mai (17.05 – 31.05.2010) şi două săptămâni în luna iunie (17.06-30.06.2010). În tot acest timp, la nivelul fiecărei subunităţi se vor desfăşura activităţi de control, pază, aeraj, evacuări ape, menţinerea în siguranţă a utilajelor. De asemenea, va continua şi activitatea de livrări conform solicitărilor de cărbune din partea beneficiarilor.

 Citeste tot articolul |    07:14

Program de gestionare a calităţii aerului

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Gorj a fost aprobat  Programul integrat de gestionare a calităţii aerului, pentru zonele Rovinari, pentru indicatorii dioxid de sulf (SO2) şi pulberi în suspensie (PM 10), Tg.Jiu pentru indicatorul pulberi în suspensie (PM 10) şi Turceni pentru indicatorul dioxid de sulf (SO2), în perioada 2010-2013, conform anexei parte integrantă din prezenta hotărâre.

 Citeste tot articolul |    05:36

Proiect de Lege privin abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe

Executivul a aprobat, în ultima şedinţă de Guvern, proiectul Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe .Prin acest proiect de lege, Guvernul solicită Parlamentului abilitarea de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada cuprinsă între încheierea primei sesiuni şi începerea celei de-a doua sesiuni a anului 2010, perioadă în care Parlamentul nu lucrează în plen, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. În baza legii de abilitare, Guvernul ar putea să emită ordonanţe care să reglementeze unele probleme din domenii precum: finanţe publice şi economie, transporturi, agricultură, administraţie publică şi interne, justiţie.

 Citeste tot articolul |    05:35

Primarii oraşelor unde există spitale susţin procesul de descentralizare

La începutul acestei săptămâni, CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România, unde s-a discutat despre descentralizarea managementului spitalelor.
Ministrul le-a explicat primarilor că prin descentralizare se dă posibilitatea comunităţii locale de a se implica direct în dezvoltarea sistemului sanitar, iar aceasta înseamnă ca decizia să fie luată mai aproape de pacient. De asemenea, a afirmat că, în prezent, descentralizarea unităţilor sanitare reprezintă una din soluţiile de eficientizare şi că acest proces nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale.

 Citeste tot articolul |    23:45

„Fiii satului” de la Frânceşti

De Sfântul Gheorghe, în satul Frânceşti din comuna Peştişani, Asociaţia „Fiii Satului” a organizat un concurs   de cântec şi port popular.  Evenimentul a avut loc la biserica de lemn din comună, care a fost restaurată de aceeaşi asociaţie.
„În acest an n-am reuşi să dăm premii. Anul viitor, sperăm să facem şi acest lucru, să strângem aici tot mai multă lume, iar acest festival să capete amploare şi să devină cunoscut în tot judeţul. Ne bucurăm că am reuşit să restaurăm şi această biserică din lemn care este de la începutul secolului 19, încercăm să ajutăm cum putem comunitatea de acolo”, a declarat Gore Popescu, fiu al satului Frânceşti, prezent la manifestările de la Frânceşti.

 Citeste tot articolul |    23:33

Consiliul Concurenţei investighează înfiinţarea celor două companii energetice

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, acesta a declanşat o investigaţie privind înfiinţarea celor două companii energetice, CN Electra şi CN Hidroenergetica, pentru a evalua impactul acestor operaţiuni asupra pieţelor afectate.
„Vrem să analizăm compatibilitatea celor două companii cu un mediu concurenţial normal, având în vedere că în urma restructurării sectorului de producere a energiei electrice există premisele creării sau consolidării unor poziţii dominante. De asemenea, funcţionarea noilor structuri poate duce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa comercializării şi furnizării de energie electrică”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 Citeste tot articolul |    23:31

„Nu văd prea mari perspective, atâta timp cât mergem din restructurare în restructurare”

S-a vorbit mult despre faptul că acum, şi probabil şi în perioada următoare, Gorjul nu are alternative faţă de ceea ce se întâmplă în minerit, vizavi de aceste disponibilizări, de şomajul tehnic, de restructurări, şi de multe alte lucruri ce se vor întâmpla în perioada următoare, şi care înseamnă un număr de oameni ce vor fi daţi afară...

„De proiecte nu ducem lipsă”

În această privinţă, deputatul social-democrat Vasile Popeangă nu are motive să fie optimist: „Nici nu cred că vor fi perspective viitoare, pentru că sunt, în principal, două modalităţi: ori reuşim să facem nişte parcuri industriale şi cred că Rovinarii şi Turcenii ar trebui să se bată pentru această chestiune. Este treabă care ţine de consiliile locale, eu am mai spus-o acum vreo două luni de zile. Pentru că la parcurile industriale trebuie să oferi teren, nişte facilităţi de servicii de gospodărie comunală, poate şi unele facilităţi fiscale, ca să atragem nişte investitori, adică investiţii directe. Altfel, vom rămâne pe ceea ce reprezintă aceste unităţi. Şi eu, sincer vă spun, odată cu înfiinţarea Companiei ELECTRA, nu văd prea mari perspective nici pentru aceste trei unităţi, dacă nu vom avea priorităţi în investiţii, în ceea ce priveşte grupurile energetice, utilajele la SNLO, cred că vom merge din restructurare în restructurare şi perspectivele economice, sincer, la această oră, mie nu mi se par de perspectivă. Mai mult, am văzut acum că au lansat  că la Rovinari va fi construit un grup de 500. A mai lansat cineva că deja s-a început proiectarea nu ştiu unde. Astea sunt studii de prefezabilitate şi fezabilitate care se fac, pentru că trebuie să mai primească unii nişte bani şi, probabil, studiile astea vor fi terminate peste un an sau doi, o să vină altcineva şi nu o să mai ţină cont de ele. Deci, sunt lucruri care se aruncă aşa, fără nici un fel de bază. Eu aş fi încântat să vină cineva şi să spună: „Domne, eu am făcut studiile, sunt prevăzute fondurile, de la anul începe construcţia grupului de 500” sau de la anul începe nu ştiu ce lucrare. Sau nu ştiu când... Adică ceva aşa, nu la nivel de promisiuni şi la nivel de proiect. De proiecte nu ducem lipsă...”

 Citeste tot articolul |    09:23

Daruri pentru bătrânii de la Suseni

Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu” Târgu-Jiu, reprezentată prin directorul Aurel Popescu şi prof. Melania Boja, cadre didactice ale şcolii de la învăţământul primar, institutori şi profesori precum şi o parte dintre diriginţii claselor V-VIII, în ziua de 31 martie a.c. s-au deplasat la Complexul de asistenţă Suseni, împreună cu elevii şi comitetele cetăţeneşti de părinţi, unde au înmânat cadouri la asistaţii din acest complex. Spre Complexul de asistenţă Suseni s-au deplasat două autocare şi mai multe autoturisme ale cadrelor didactice, împreună cu preşedinţii de comitet cetăţenesc pe clasă şi chiar şi alţi părinţi. În aceste pachete au fost puse alimente, precum făină, zahăr, ulei, orez, paste făinoase, de asemenea conserve, dulciuri, cozonaci, precum şi frumoase „amintiri” realizate în orele de educaţie tehnologică – câte o felicitare şi chiar un ou încondeiat.

 Citeste tot articolul |    09:20

Farmecul primăverii culorilor

Ce surpriză poate fi mai plăcută decât atunci când pătrunzi în sediul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” Târgu-Jiu şi să descoperi câte o expoziţie de lucrări realizate de copii (desen, pictură) pe hârtie sau chiar pe linguri de lemn, ulcele sau străchini, cu diferite motive populare. Aşa cum este cea actuală, semnată de elevii de la Şcoala Generală „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Şcoala Generală „Pompiliu Marcea” Târgu-Jiu şi Grupul Şcolar Industrial Tehnologic „Ion Mincu” Târgu-Jiu, sub îngrijirea prof. coordonator Diana-Ileana Ciurea. Foarte izbutite sunt desenele reprezentând flori, pomi, fluturi, peisaje viu colorate, ca un început frumos de primăvară găzduit de acest lăcaş de nepreţuit, o adevărată fântână cu apă vie, mereu proaspătă şi atât de căutată de cei tineri şi nu numai, dornici să-şi potolească setea şi să le lumineze drumul în viaţă.

 Citeste tot articolul |    09:18

Şcoala generală nr.7 Vădeni va fi închisă?

Iată, mai nou, la protestele de stradă ale părinţilor din cartierul Vădeni, de a nu se închide Şcoala generală nr.7, s-au alăturat şi elevii din zonă, sâmbătă 20 martie a.c., în faţa Prefecturii Gorj. Nu ştim cât de bun a fost pentru copii exemplul dat de dascăli în toţi aceşti ani, de a demonstra pe străzi, lăsând cartea pe planul al doilea, dar se pare că şi copiii îi vor urma în astfel de acţiuni, de data aceasta şcolile dând lideri sindicali, în loc să-i pregătească pentru celelalte profesii, conform tradiţiei şi rolului învăţământului românesc.

 Citeste tot articolul |    06:36

Comunităţile din zonele miniere, în atenţia ARDDZI

Începând de săptămâna trecută, Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale (ARDDZI) de pe lângă Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în prezenţa preşedintelui Marcel Hoară, a reprezentanţilor oficialităţilor locale, directori companii şi alte societăţi, a fost derulat programul de „Infrastructură municipala”, componentă a Proiectului „Închiderea

 Citeste tot articolul |    06:35

Primăriile aşteaptă banii promişi de Guvern pe HG 577

Unităţile administrativ teritoriale din Gorj, în special din mediul rural, au probleme cu plăţile pentru lucrările executate prin HG 577, lucrări de modernizare la nivelul comunităţilor locale, aceasta însemnând lucrări de alimentare cu apă, asfaltări de drumuri, canalizări, ş.a. Lucrărilor care s-au derulat până în 2008 le-au fost asigurate o parte din fondurile necesare, dar începând cu 2009, mare parte din ele au fost sistate din lipsă de fonduri de la Guvern.

 Citeste tot articolul |    06:30

Comunităţile locale din zonele miniere în luptă cu criza...

Criza financiară acută, dar şi sărăcia bugetelor locale  i-a determinat pe mulţi edili să întocmească proiecte de dezvoltare a localităţilor pe care le conduc, acestea urmând a fi finanţate din fonduri europene sau guvernamentale.
Proiectul „Închiderea Minelor, Refacerea Mediului şi Regenerarea Socio-Economică” este o continuare a Proiectului pilot Închiderea Minelor şi Atenuarea Impactului Social” implementat în perioada 2000-2006. Schema granturi mici este implementată direct de Agenţia Română pentru Dezvoltare a Zonelor Industriale (ANDZM) şi constă în acordarea de granturi de până la 20.000 lei pentru microproiecte din localităţile miniere care contribuie la întărirea capitalului social şi la îmbunătăţirea situaţiei unor grupuri vulnerabile, în special copii, tineri, femei şi bătrâni. Zona de operare a Schemei cuprinde 203 localităţi miniere din aria de operare a ARDDZI.

 Citeste tot articolul |    04:50

Locuri de muncă pentru străinătate (35)

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, prin serviciul de ocupare EURES, oferă locuri de muncă vacante în Austria în domeniul forestier.
Sunt oferite:

 Citeste tot articolul |    03:55

15 MARTIE 2010 –Ziua Mondială a Consumatorilor

Organizaţia internaţională a asociaţiilor de consumatori s-a preocupat ca  15 Martie – Ziua Mondială  a Drepturilor Consumatorilor să aibă ca dezbatere o temă globală, unică şi de actualitate pentru consumatori.
În acest an, urmare a interesului deosebit al consumatorilor legat de criza economică, de situaţia financiară şi de problemele cu care se confruntă, tema  propusă pentru marcarea evenimentului a fost „Banii noştri, drepturile noastre” – care a scos în evidenţă  aspecte cu privire la serviciile financiare oferite consumatorilor – accesul la servicii financiare stabile, sigure şi corecte.

 Citeste tot articolul |    03:50